Bigos z pieczarek

Kuchnia to przede wszystkim proste domowe jadło. Ten przepis znalazłem w bardzo starej książce kucharskiej – „bigos bez kapusty”, ale za to z kiełbasą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami.

Wszystko się w tej potrawie ze sobą świetnie komponuje i uzupełnia smakami. Porównanie z bigosem wynika z jego kwaśnego smaku. To szybkie jednogarnkowe danie jest propozycją na treściwy obiad, w szczególności dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Wykorzystane w bigosie ogórki kiszone są niskokaloryczne, świetnie wzmacniają i oczyszczają organizm. Można powiedzieć, że to taki naturalny probiotyk – idealny na jesienna porę. Oczywiście najlepiej wykorzystać domowe kiszone ogórki.

Bigos najlepiej podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami lub z chlebem, ale dobrze smakuje też jako samodzielna potrawa.

Lista zakupów

  • kiełbasa 500 g
  • pieczarki 600 g
  • ogórki kiszone 400 g
  • cebula 500 g
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • masło, olej do smażenia
  • majeranek, tymianek do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.