Schab po Warszawsku

Schab po warszawsku to inaczej kieszonki z pieczonego schabu nadziewane pastą jajeczną, które zalewa się galaretką z rosołu. Idealna i smaczna przystawka, która będzie efektownie wyglądać na Waszym stole.

Schab po warszawsku to potrawa często serwowana na wielu uroczystościach, takich jak wesela, czy święta. Dla tych co lubią mięso w galarecie jest pozycja obowiązkowa.

Schab przed pieczeniem należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz polać odrobiną oleju. Schab pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20 minut, a następnie zostawiamy go w wyłączonym piekarniku na około 1 godzinę. W tym czasie można przygotować galaretkę i farsz jajeczny.

Do przygotowania galaretki wystarczy użyć rosołu, którego nie trzeba klarować – taki rosół nie traci wtedy swojego całego smaku i będzie świetnie komponował się z mięsem. Należy pamiętać, że rosół można podgrzać do temperatury nie większej niż 60 stopni, zanim dodamy do niego żelatyny.

Na farsz składają się ugotowane na twardo jajka, musztarda, majonez, masło, natka pietruszki (opcjonalnie), sól i pieprz. Użycie masła sprawi, że nadzienie będzie lepiej się trzymało na schabie. Farsz najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i dopiero nadziewać kieszonki mięsa.

Lista zakupów

  • schab 1,5 kg
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt.
  • rosół 1/2 l
  • majonez 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • żelatyna 5g
  • majeranek do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do polania schabu przed pieczeniem

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.