Królowa polskich sałatek – sałatka jarzynowa, to już kultowe danie pojawiające się na polskich stołach. Można nawet powiedzieć, że to najpopularniejsza polska sałatka, którą przyrządza się gotowanych jarzyn, jabłek, jajek, groszku i ogórków kiszonych.
Ile domów tyle sposób na przygotowanie sałatki jarzynowej – i zapewne wszystkie są rewelacyjne a sałatka wychodzi bardzo smaczna. Dzisiaj pokażę Wam jak ja ją robię. Do jej przygotowania użyję ziemniaków, marchewki, pietruszki , selera, pora, jajek, jabłka, ogórków kiszonych, mrożonego groszku. Do przygotowania polecam użyć domowych ogórków kiszonych i domowego majonezu.
Sałatka powinna odstać około 3-4 godziny, tak aby smaki zdążyły się „przegryźć”.
Lista zakupów
- ziemniaki 6 szt.
- marchewka 3 szt.
- pietruszka 2 szt.
- seler 1/4 szt.
- por 1 szt.
- jabłko (polecam szarą Renete) 1 szt.
- jajko ugotowane na twardo 5 szt.
- mrożony groszek 1 szklanka
- ogórki kiszone 4 szt,
- majonez 4 łyżki
- jogurt naturalny 3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku