Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jedno z dwunastu dań przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia. Prosta w przygotowaniu i pełna aromatu suszonych grzybów – dzisiaj pokażę Wam jak szybko można ją przygotować.

Zupa grzybowa jest obok czerwonego barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Jak każda z wigilijnych potraw ma swoją symbolikę. Co zatem symbolizuje zupa grzybowa? Zjedzenie podczas wieczerzy zupy grzybowej gwarantuje siły witalne, zdrowie i trzeźwość umysłu.

Wiele osób serwuje zupę grzybową u siebie w domu na święta, ale są też i tacy, którzy w ogóle jej nie znają. Ja zachęcam Was do jej przygotowania – jest to prawdziwie postna, klarowna i aromatyczna zupa, a jej zapach unosi się w całym domu.

Przygotowując wywar używam wody, w której grzyby były moczone całą noc. Taki wywar gotujemy około godziny. Następnie na patelni należy zeszklić cebulę z pokrojonymi grzybami, a podsmażoną całość przełożyć do wywaru. Do zupy ścieram dwie marchewki i dodaję słodką śmietankę.

Zupa grzybowa podawana jest z makaronem, uszkami z grzybami lub łazankami.

Jeżeli szukacie świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Wam wypróbować pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, karkówkę z kapustą i grzybami.

Lista zakupów

  • suszone grzyby 80 g
  • marchewka 4 szt.
  • cebula 3 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • por 1 szt.
  • słodka śmietana 18% 250 ml
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • suszony cząber 1 łyżeczka
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

2 thoughts on “Wigilijna zupa grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.