Jak parzyć białą kiełbasę?

Ciekawostką jest, że białej kiełbasy się nie gotuje – a parzy. Jej odpowiednia obróbka termiczna pozwoli zachować soczystość oraz nie doprowadzi do przesuszenia i pękającej skórki.

Ile domów tyle sposobów na przygotowanie białej kiełbasy. Jedni ją gotują – ale wtedy wychodzi sucha i łamiąca się. Inni z kolei wrzucają do wrzącej wody i dolewają zimnej w trakcie jej gotowania, pilnując aby jej przy tym nie „przeciągnąć”. Ja podam Wam łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie zawsze pewnie, zawsze smacznie, a biała kiełbasa pozostanie soczysta.

Do zimnej wody dodaję 2 ząbki czosnku (lekko przygniecionego wraz z łupinkami dla lepszego aromatu), łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych oraz gorczycę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, wkładamy do garnka biała kiełbasę i wyłączamy palnik.

Parzymy pod przykryciem przez 20 minut.

Taką kiełbasę najbardziej lubimy z chrzanem lub musztardą, ale można ją także serwować z konfiturą z cebuli, ćwikłą lub sosem chrzanowym. Jest też idealna do pieczenia lub smażenia.

O czym warto pamiętać

  • biała kiełbasa nie lubi być gotowana, aby ją prawidłowo przygotować należy ją sparzyć
  • w takcie parzenia woda wyciąga sól i smak z kiełbasy dlatego należy wodę posolić i doprawić
  • wodę zagotowujemy pod przykryciem – gotuje się ona wtedy 4x szybciej
  • kiełbasa powinna parzyć się pod przykryciem
  • kiełbasa jest gotowa kiedy skórka uzyska lekko szary kolor

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Jak parzyć białą kiełbasę?

  1. Odpowiedz na pytanie, ile wedzic kielbase na cieplo, zalezy od naszych upodoban oraz od tego, jak dlugo chcemy kielbase przechowywac. Mozemy wedzic kielbase przez okolo 90 minut w temperaturze 80 stopni. W temperaturze 60-75 stopni wedzimy okolo 2-3 godziny. Tradycyjny przepis na wedzenie kielbasy wymaga wedzenia 3-5 godzin w temperaturze 55-60 stopni. Ile czasu wedzi sie kielbase na zimno? Proces ten moze trwac nawet kilkanascie dni, dzieki czemu uzyskuje sie kielbase, ktora mozna dlugo przechowywac. Jednak wedzenie na zimno wymaga specjalnej wedzarni i rzadko jest stosowane w przypadku wedzenia kielbasy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.