Tradycyjne i bardzo soczyste kotlety mielone

Kuchenna klasyka! Tradycyjne danie kuchni polskiej, które dzięki odpowiedniej gramaturze nabiera wyjątkowego smaku i soczystości. Delikatne mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. To najlepsze i najbardziej soczyste kotlety mielone jakie jadłem!

Kotlety idealne? Nic bardziej prostego, wystarczy trzymać się kilku zasad, a smak, który uzyskamy będzie niewyobrażalnie dobry. Do mięsnej masy dodajemy mięso z łopatki, chleb namoczony w wodzie, czosnek, świeżo roztarty w moździerzu pieprz oraz sól. Kluczowym składnikiem jest zimna woda – to dzięki jej dodaniu mamy gwarancję wyjątkowej soczystości mięsa. Żeby uchwycić odpowiedni smak dodaję do kotletów musztardę. Farsz mięsny według mojego przepisu jest luźny i delikatny, dzięki czemu kotlety mielone po usmażeniu są naprawdę soczyste. Ważne, aby kotlety smażyć na smalcu – pozwoli to nadać im odpowiedni aromat – taki jaki pamiętamy z kuchni naszych mam i babć.

Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • chleb 350g
  • cebula 150 g
  • czosnek 4 ząbki
  • musztarda stołowa (polecam „Kętrzyński”) 3 łyżeczki
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Tradycyjne i bardzo soczyste kotlety mielone

  1. Witam szukając przepisu na kotlety mielone trafiłem na ten przepis postanowiłem go zrealizować tylko nie wiem czy 350 g chleba to jest waga przed jego na molczeniem czy po proszę o odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.