Flaczki z żołądków drobiowych i udek kurczaka

Zobacz jak serwować podroby, aby były one bazą do pysznych dań! Idealna rozgrzewająca zupa, czyli gęste, aromatyczne flaczki z żołądków drobiowych. Są mniej pracochłonne, mniej kosztowne – a tak samo smaczne jak te tradycyjne. Myślę, że ta wersja przypadnie Wam do gustu!

Dla lubujących się w podrobach oraz miłośników mięsa podsuwam super przepis. Esencjonalna zupa na bazie żołądków drobiowych, która przyprawiana jest podobnie jak tradycyjne flaki. Wywar powstaje na bazie zrumienionych żołądków drobiowych oraz udek z kurczaka. Niezwykły aromat tej rozgrzewającej zupy powstaje przy użyciu imbiru, pieprzu świeżo roztartego w moździerzu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki, majeranku, czosnku. Całość uzupełniona według tradycyjnego przepisu – świeżej włoszczyzny oraz przecieru pomidorowego. Taka kombinacja musi się udać! Ta treściwa, esencjonalna i sycąca zupa, która podana ze świeżym pieczywem będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Lista zakupów

  • żołądki drobiowe 1 kg
  • udka z kurczaka 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • imbir (opcjonalnie) ok. 2 cm
  • ostra papryka 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • olej, masło do smażenia
  • majeranek do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.