Szakszuka, czyli jajko w pomidorach

Kwintesencją tego dania, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu są jajka gotowane w pomidorach. Jest to smaczna propozycja śniadaniowa, dlatego zachęcam Was do skorzystania z mojego przepisu.

Wersji tego dania jest tyle ile kucharzy – ja dzisiaj pokażę Wam szakszukę w pomidorach i papryce, doprawioną kolendrą i kminem rzymskim. Ciekawostką jest to, że w języku arabskim słowo to oznacza „wielki bałagan”. To co gotowi na Waszą szakszukę?

Na patelni przysmażamy cebulkę, dodajemy kmin rzymski, kolendrę, czosnek, paprykę, pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dzięki podsmażeniu koncentratu pomidorowego jesteśmy w stanie wydobyć z niego cały aromat i smak. Całość należy zalać wodą i dusić jakieś 15 minut, po to aby smaki się dobrze połączyły i odparowała jak największa ilość wody. Gdy konsystencja jest gęsta można dodać jajka. Szakszuka jest gotowa gdy białko się zetnie a żółtko w środku pozostanie płynne. Cały proces przygotowania potrawy znajdziecie w filmie poniżej.

Polecam podawać z chrupiącym pieczywem do maczania w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym.

Lista zakupów

  • jajko 5 szt.
  • pomidor 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.