Sałatka Cezar

Sałatka Cezar to jedna z najsławniejszych sałatek świata – jej głównym składnikiem jest chrupiąca sałata rzymska, parmezan i grzanki. Dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzić ją w prosty sposób, tak aby zachwycała swoim smakiem.

Sałatka, w której chrupie coś zielonego, której liście sałaty obtoczone są w aromatycznym dressingu. Podaje się ją z grzankami tartym parmezanem. Ta sałatka przerosła już niejednego restauratora – ale Wam z poniższym przepisem wyjdzie rewelacyjna. Gwarantuje, że często będzie gościć na Waszych stołach, czy to podczas imprez, czy też w formie lekkiego lunchu.

Jej przygotowanie jest banalnie proste. Przygotowujemy dressing z żółtek jaj, musztardy dijon, soku z cytryny, parmezanu, soli, pieprzu, oliwy i oleju. Dressing przygotowujemy jak majonez – stopniowo dodają olej. Do sosu dodajemy pastę z czosnku i anchois. Sosem obtaczamy zgrillowaną sałatę oraz upieczoną bagietkę. W tej sałatce chodzi o pewien bałagan – składniki powinny być porwane, zamiast precyzyjnie krojone.

Jest to podstawowa wersja tej sałatki – można do niej dodać również kurczaka, boczek czy jajka. Ja jednak lubię prostotę i serwuję ją w wersji jaką przygotowałem w poniższym filmie.

Lista zakupów

  • sałata rzymska 3 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • bagietka 1 szt.
  • anchois
  • jajko 2 żółtka
  • parmezan
  • cytryna 1 szt.
  • musztarda Dijon 2 łyżeczki
  • oliwa
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.