Rogale z boczkiem i jajecznicą

Połączenie ciasta francuskiego, jajek i bekonu – to idealny zestaw śniadaniowy! Dzisiaj przepis na rogale z boczkiem i jajecznicą.

Jakby zapytać co najczęściej przygotowuje się na śniadanie to większość z Was pewnie powiedziałaby, że jajecznicę. I to w każdej postaci – jajecznica na boczku, jajecznica zawijana, jajecznica w pomidorach, jajecznica z kurkami.

A gdyby tak jajecznicę zamknąć w pysznym rogaliku z ciasta francuskiego? Jego wykonanie wcale nie jest trudne, a efekt powinien zachwycić całą rodzinę. Z pewnością polubicie ten przepis, a rogaliki z boczkiem i jajecznicą często pojawiać się będą na Waszym stole.

Przygotowanie zaczynamy od zrobienia jajecznicy z 5 jajek. Jajecznicę smażymy na maśle, dodajemy szczypior, sól i pieprz. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty, na brzegi kładziemy boczek, sypiemy ser żółty, mozzarella i cheddar oraz wykładamy jajecznicę. Zawijamy rogale, smarujemy jajkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Lista zakupów

  • jajko 6 szt.
  • szczypior 1 pęczek
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • boczek wędzony w plasterkach
  • ser żółty cheddar, mozzarella
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Rogale z boczkiem i jajecznicą

  1. Rownie mocno jak trend azjatycki rozwija sie w Poznaniu kuchnia lokalna, wielkopolska. Przybywa porzadnych i ambitnych rzemieslnikow, ktorzy bez kompleksow siegaja po lokalne skladniki, czerpia z poznanskiej tradycji, pieka chleby, kulebiaki, sami robia wedliny. Poznan wypracowal sobie takze alternatywe dla przyklepanej przez unijny certyfikat tradycji pieczenia swietomarcinskiego rogala na margarynie i sztucznych aromatach. W paru miejscach mozna kupic rogale robione na prawdziwym masle, z duza iloscia bakalii, miodu i bialego maku. Oredownikami i inicjatorami rogalowej dobrej zmiany sa przede wszystkim Monika i Jan Pawlakowie, wlasciciele Raju i Cafe La Ruina, ale rogale na masle mozna takze kupic w Innej Piekarni (wedlug przepisu Moniki) i w Piece of Cake. Jednak rogalowa goraczka rozpala miasto wlasciwie tylko w listopadzie, bo w pozostale miesiace mieszkancy Poznania zywia sie glownie sernikiem. Z jego nieskonczonych wariacji znow slynie Cafe La Ruina. Serowe wypieki serwuja takze inne kawiarnie (miedzy innymi Bardzo, Warzywniak czy znow Piece of Cake).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.