Domowe chipsy z ziemniaków

Chipsy z ziemniaków to prawdopodobnie najpopularniejsza przekąska na świecie, dlatego dzisiaj pokażę Wam jak zrobić je domowym sposobem.

Słone przekąski to moja słabość. Najbardziej lubię jeść je podczas oglądania filmu lub w gronie przyjaciół. Domowe chipsy zrobić można samodzielnie przy niewielkim nakładzie pracy – najpierw je smażymy, a później wkładamy do pieczenia do piekarnika.

Ziemniaki kroimy na grubość ok 1 mm, po czym przekładamy plasterki do zimnej wody na czas 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Czynność tą powtarzamy do momentu, aż woda w której będą moczyć się ziemniaki będzie przezroczysta – powinno wystarczyć dwa razy wymienić wodę. Podczas moczenia w wodzie ziemniaki zmienią kształt i lekko się wykrzywią. Odsączamy je na papierowym ręczniku, smażymy do momentu aż się lekko zarumienią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 4-5 minut. Po tym czasie chipsy powinny być złociste.

Przed pieczeniem warto dla smaku je posolić i dodać odrobinę chilli. Do chipsów można dodać również inne przyprawy np. pieprz, paprykę, zioła. Chipsy można także przygotować z ziemniaków nieobranych ze skórki, ale należy wtedy pamiętać, żeby były dokładnie umyte.

Jeżeli lubisz chipsy przekonaj się, że ich przygotowanie nie jest trudne. Smak domowych chipsów z pewnością zachwyci Was do tego stopnia, że przestaniecie już kupować je w sklepie. Składniki z pewnością każdy z Was ma w domu.

Lista zakupów

  • ziemniaki 3 szt.
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • olej do smażenia

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.