Piersi z kurczaka w serowej panierce

Filety drobiowe w serowej panierce to znakomite połączenie, które zasmakuje każdemu. Wewnątrz soczyste i delikatne mięso, a z wierzchu chrupiąca skorupka z podpieczonego żółtego sera.

Dla większości na idealne danie obiadowe składa się drób. Dlatego propozycji jego podania jest tak wiele, a ja dzisiaj przygotowałem dla Was prosty przepis na efektowne i smaczne podanie kurczaka. Kurczaka podamy w formie serowych stripsów, których przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a składniki potrzebne do potrawy są łatwo dostępne.

Piersi z kurczaka kroimy w paski, dodajemy przyprawę Vegetę Natur, trochę soli i oleju. Całość mieszamy. Warto wspomnieć, że wybrana przeze mnie przyprawa to tylko warzywa, przyprawy i zioła. Ja w swojej kuchni nie używam wzmacniaczy smaku, czy też sztucznych barwników i aromatów.

Doprawionego kurczaka należy obtoczyć w jajku, a następnie w panierce z żółtego sera i bułki tartej. Gotowe stripsy wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut – aż do momentu, kiedy panierka się pięknie zarumieni.

Serowe stripsy idealnie komponują się z frytkami lub podpieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Lista zakupów

  • pierś z kurczaka 3 szt.
  • żółty ser 150 g
  • bułka tarta 50 g
  • jajko 2 szt.
  • Vegeta Natur 1 opakowanie
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.