4 triki na sadzone jajka

Sadzone jajko to częsty wybór szczególnie na śniadanie. Jego przygotowanie wydaje się rzeczą banalną, ale czy wiecie, że jajko to można zrobić na 4 różne sposoby? Dzisiaj Wam je pokażę!

Jajko sadzone kojarzy się głównie ze śniadaniem lub dodatkiem do obiadu. Każdy z nas robi je inaczej. Niektórzy preferują ścięte delikatnie białko z płynnym żółtkiem, inni wolą dobrze przypieczone białko ze ściętym żółtkiem. Dla mnie idealnie usmażone jajko sadzone ma ścięte białko, lecz wciąż zachowane płynne żółtko.

Dzisiaj pokażę Wam 4 sposoby na przygotowanie jajka sadzonego, tak więc któryś z nich z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Sposób 1 Jajko smażone na oleju

Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy jajko. Takie jajko brązowieje w koło, a w środku pozostaje lekko ścięte białko i płynne żółtko.

Sposób 2 Jajko smażone na maśle

Patelnię rozgrzewamy, płomień wyłączamy i wrzucamy na patelnię trochę masła. Patelnię przykrywamy i czekamy około 4-5 minut. Po tym czasie jajko jest idealne. Białko jest ładnie ścięte a żółtko zostaje płynne.

Sposób 3 Jajko na szybko

Na patelnię wrzucamy trochę masła, wbijamy jajko i smażymy po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. W tym sposobie zarówno żółtko jak i białko są mocno ścięte.

Sposób 4 Jajko smażone na maśle z parą

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, wbijamy jajko, dolewamy trochę wody i przykrywamy. Pod wpływem pary jajko będzie smażyło się z dwóch stron bardzo szybko. Nie będzie może ono efektownie wyglądało, ale żółtko pozostanie płynne.

Wystarczy kilka ruchów oraz wyczucie, aby przygotować takie jajko sadzone, które będzie zgodne z Waszymi preferencjami.

O czym warto pamiętać

  • jajko przed użyciem należy umyć
  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu białko będzie równomiernie się ścinać
  • żółtko nie powinno mieć przebarwień, dlatego najlepiej posolić jajko po jego usmażeniu
  • białko nie powinno być przypalone, jeśli na białku zaczęły pojawiać się pęcherzyki to znaczy, że moc palnika jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć płomień
  • żeby białko nie przywierało trzeba nim delikatnie ruszać podczas smażenia

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *