Nietypowy sposób na chrupiące pałki z kurczaka

Delikatny kurczak z chrupiącą i złocistą skórką – dziś pokażę Wam nietypowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznych pałek z kurczaka – najpierw będziemy gotować, a później smażyć.

Pałki to część kurczaka, którą szczególnie lubimy – zwłaszcza na obiadowych talerzach. Jak przygotować takie chrupiące, w których mięso samo będzie odchodzić od kości i w których będziemy mieć gwarancję, że na pewno będą gotowe w środku? Cały sekret polega na tym, aby je najpierw ugotować razem z włoszczyzną. Dzięki temu mięso będzie idealnie miękkie, a czas jego smażenia zdecydowanie się skróci. Tak zrobione pałki mają ponadto więcej smaku – wchłaniają one cały aromat bulionu.

Przygotowując panierkę użyjemy bułki tartej, mąki, chili, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, pieprzu cytrynowego i soli. Do jajek dodaję mleka, dzięki czemu panierka jest bardziej delikatna. Pałki obtaczamy w jajku i w panierce i smażymy pod przykryciem na złocisty kolor.

Jest to świetna propozycja na rodzinny obiad, jako przystawka imprezowa lub propozycja dań dla dzieci (wtedy można pominąć chili).

Lista zakupów

  • pałki z kurczaka 1,2 kg
  • por 1/4 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liść laurowy kilka szt.
  • cebula 1 szt.
  • pieprz w ziarnach do smaku
  • mąka 1 szklanka
  • bułka tarta 1 szklanka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżka
  • chili 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • mleko
  • jajko 5 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Nietypowy sposób na chrupiące pałki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *