Omlet z piekarnika

Pomysł na pyszne śniadanie – omlet! Na ogół omlet przygotowuje się z roztrzepanych jajek i smaży go na patelni. Ja swój omlet włożyłem do upieczenia do piekarnika. Efekt? Puszysty i wyrośnięty niczym suflet!

Jest wiele odmian omletów – omlet francuski z samych jajek, omlet smażony na maśle z dodatkami i omlet z piekarnika. Czas wypróbować każdy z nich i porównać. Dzisiaj pieczemy! Pieczony omlet to coś co polubi każdy. Jest to też świetna propozycja na urozmaicenie naszych śniadań.

Omlet tradycyjnie przygotowuje się jajek. Należy pamiętać, że im mocniej napowietrzy i roztrzepie się jajka, tym bardziej omlet będzie puszysty.

Zaczynając przygotowanie naszego omleta należy brzegi patelni dokładnie wysmarować masłem. Dzięki dodatkom, każdy omlet zyskuje swój własny niepowtarzalny smak. Ja dzisiaj dodam do jajek – szalotkę i szczypiorek, a dopiero w momencie w którym jajka zaczną się ścinać – pomidorki koktajlowe. Omlet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 20-30 minut.

Omlet smakuje najlepiej na ciepło, podany zaraz po przygotowaniu.

Lista zakupów

  • jajko 10 szt.
  • śmietana słodka 36% 150 ml
  • cebula szalotka 2 szt.
  • szczypiorek pęczek
  • pomidorki koktajlowe garść
  • masło do smażenia
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 1 szczypta

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.