Marynowane pomidory

Domowe przetwory to coś co szczególnie lubię – dzisiaj marynowane pomidory, które stanowią idealny dodatek do obiadu, przystawkę na imprezę lub zakąskę do kielicha.

Pomidory często wykorzystuję w kuchni w najróżniejszej postaci – czy jako składnik sałatek, zup, śniadań, czy też w formie przystawek. A gdyby tak pomidory wykorzystać do domowych przetworów?

Przygotowanie marynowanych pomidorów nie dość, że jest proste to jeszcze bardzo szybkie w wykonaniu. Pomidory kroimy i umieszczamy w słoiku razem z cebulą, papryką i czosnkiem. Słoikiem lekko można potrząsnąć, aby składniki się równo wymieszały – ale nie należy tego robić zbyt mocno żeby nie porozpadały się nasze pomidory. Całość zalewamy zalewą przygotowaną z oleju roślinnego, octu (lub opcjonalnie soku z cytryny), cukru, soli, chilli i oregano. Do słoików wkładamy również po 3 gałązki tymianku. Całość należy odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin.

Lista zakupów

  • pomidory 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • zielona papryka 1 szt.
  • tymianek 6 gałązek
  • ocet 10% 2 łyżki
  • olej roślinny 150 ml
  • oregano 2 łyżeczki
  • sól 2,5 łyżeczki
  • płatki chilli 1/2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.