Bułki drożdżowe z serem i kruszonką

Słodkie bułki z serem twarogowym i kruszonką to najlepsze domowe drożdżówki, których smak zachwyci każdego. Zapraszam do pieczenia!

Drożdżówki to smak dzieciństwa – są proste i puszyste, a w dodatku nie za słodkie, dzięki czemu będą idealne jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Dobrze smakują również ze szklanką ciepłego mleka.

Bułki przygotowujemy od zaczynu. Wkruszamy drożdże, do których dodajemy cukier i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dosypujemy mąką, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn przedkładamy do maszyny, dodajemy jajka, cukier wanilinowy, cukier i mąkę, a gdy ciasto będzie już wyrobione to wlewamy roztopione masło. Jeśli dobrze wyrobi się ciasto, to bułki szybko nie będą twardnieć i będzie można je jeść przez parę dni. Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i masę twarogową. Do masy twarogowej dodaję twaróg, żółtko, cukier puder i masło.

Z gotowego ciasta formujemy bułki, które aby wyrosnąć będą potrzebowały około 10-15 minut. Za pomocą szklanki robimy otwory – szklankę dociskamy tak, aby prawie dotknęła blaszki. Do gotowych otworów przedkładamy masę twarogową, bułki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Przepis na drożdżówki jest na tyle uniwersalny, że jest on doskonałą bazą do bułek z dowolnym nadzieniem np. marmoladą czy budyniem.

Lista zakupów

  • mąka 600 g
  • świeże drożdże 40 g
  • cukier 140 g
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder 50 g
  • twaróg 350 g
  • mleko 250 ml
  • jajko 5 szt. (3 jajka i 2 żółtka)
  • masło 280 g

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do objerzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.