Domowy Döner Kebab jak z tureckiej kebabowni

Macie ochotę na domowego kebaba, który smakuje jak ten z tureckiej kebabowni? Jeśli szukacie przepisu na najlepszy domowy kebab to dobrze trafiliście!

Kebab to potrawa kuchni orientalnej, która na dobre zagościła się w polskiej kuchni. Najbardziej popularny jest u nas Döner Kebab – w jego skład wchodzą kawałki mięsa i chrupkie warzywa, a całość polewa się sosami i podaje w bułce. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dwóm aromatycznym sosom – białemu, w którego skład wchodzi ogórek, czosnek i koperek oraz czerwonemu, przygotowanemu na bazie chili i pasty z suszonych pomidorów. W Polsce nie mamy dobrego dostępu do baraniny, dlatego proponuję wykorzystać mięso wołowe, a w poniższym filmie pokażę Wam naprawdę fajny patent na jego przygotowanie i przechowanie.

W moim przepisie nie będą potrzebne żadne stojaki czy patyki na mięso. Zapraszam do skorzystania z przepisu na domowy fast food i skosztowania tego obłędnie pysznego kebaba, pełnego aromatu i przypraw.

Lista zakupów

  • mięso wołowe 1kg
  • jogurt naturalny 3-4 łyżki
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • mleko 30 ml
  • jogurt grecki 4-5 łyżek
  • pomidor 2 szt.
  • ogórek 1 szt.
  • papryczka jalapeno 1 szt.
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • cytryna 1 szt.
  • czerwona kapusta 1/2 szt.
  • czerwona cebula 1 szt.
  • kapusta pekińska 1 szt.
  • bułka
  • ogórek korniszony 2 szt. na 1 bułkę
  • pasta z suszonych pomidorów 1 łyżka
  • oliwa 120 ml
  • ocet winny 20 ml
  • płatki chili 2 łyżki
  • bazylia 1 łyżka
  • oregano 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.