Jak ugotować jajko w koszulce?

Jajko w koszulce in. poszetowe to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Ma ścięte białko, płynne żółtko i jest niezwykle delikatne. Jego apetyczna forma w kształcie zwartej kuli zachęca do jego serwowania. Jak ugotować takie jajko?

Jajko składa się z żółtka i dwóch rodzajów białek – jedno gęste, a drugie rzadkie. Aby przygotować idealne jajko w koszulce należy usunąć rzadkie białko, bo to ono stanowi problem w trakcie gotowania. Można to zrobić przy użyciu sitka.

Wodę należy zagotować do momentu aż pojawią się lekkie bąbelki – woda nie może bulgotać, bo wtedy jajko się rozgotuje. Do garnku z wodą wlewamy niewielką ilość octu spirytusowego. Następnie robimy wir w wodzie i dodajemy jajko.

Gotujemy 3 – 3,5 minuty. Po tym czasie jajko jest idealnie przygotowane – białko pięknie okrywa żółtko.

Takie jajko w koszulce jest świetną alternatywą do jajek gotowanych lub jajecznicy. Można je konsumować samo wraz z solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem lub w formie dodatku do sałatki albo grzanki chleba.

O czym warto pamiętać

  • zawsze używajcie świeżych jajek
  • oddzielcie białko rzadkie przed gotowaniem
  • woda nie może bulgotać, powinna być zagotowana i delikatnie puszczać bąbelki
  • do wody dodajcie ocet spirytusowy
  • przed wlaniem jajka zróbcie w wodzie lekki wir

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Jak ugotować jajko w koszulce?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.