Zupa pomidorowa

Jedna z najpopularniejszych polskich zup! Zupa pomidorowa przygotowana na aromatycznym wywarze oraz ze świeżych pomidorów. Ta wersja przypadnie Wam do gustu!

Wersji zupy pomidorowej jest wiele – jedni przygotowują ją na bazie wcześniej przygotowanego rosołu dodając do niej koncentrat pomidorowy, drudzy ze świeżych pomidorów albo w formie zupy krem. Ja dzisiaj pokażę przepis mieszany – użyję wywaru do którego dodam przysmażone świeże pomidory.

Przygotowujemy wywar jak na rosół. Na patelni na maśle należy zeszklić cebulkę i dodać koncentrat pomidorowy. Dzięki podsmażonemu koncentratowi jesteśmy w stanie wydobyć z niego cały aromat. Całość dodajemy do gotowego wywaru i przysmażamy pomidory z czosnkiem i chilli. żeby z pomidorów pozbyć się skórek należy je przetrzeć przez sito. Zupę doprawiamy i dodajemy do niej śmietankę do zupy.

Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus.

Lista zakupów

  • udka z kurczaka 2 szt.
  • pomidory 5 szt.
  • por 1 szt.
  • marchewka 3 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • pieprz w ziarnach garść
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie kilka szt.
  • śmietana do zupy 250 ml
  • cukier do smaku
  • masło do smażenia
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili 1 szt.
  • masło 25 g
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • świeży lubczyk garść
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.