Ptysie XXL

Ptysie to małe, delikatne i lekkie ciastka, które składają się z ciasta pączkowego lub półfrancuskiego w formie kulki lub małego grzybka, wypełnione kremem lub innym słodkim nadzieniem.
Ciasto pączkowe lub półfrancuskie jest przygotowywane z mąki, masła lub margaryny, jajek, wody i soli, a następnie wypiekane w piekarniku lub smażone na patelni. Kiedy ciasto się wypiecze, ptysie są napełniane kremem lub innym słodkim nadzieniem, takim jak bita śmietana, krem waniliowy, krem budyniowy lub czekolada.
Ptysie są zwykle dekorowane cukrem pudrem lub polewą czekoladową i są często podawane jako słodka przekąska lub deser, na przykład na uroczystościach, w kawiarniach, cukierniach lub na rodzinnych przyjęciach.
Wykonanie

składniki:

250ml wody

100g masła

160g mąki pszennej tortowej

4 jajka

szczypta soli

krem:

500g serka mascarpone

700ml mleka

70g cukru

4 żółtka

50g mąki ziemniaczanej

40g mąki pszennej tortowej

10g cukier wanilinowy

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.