Ziemniaki pieczone w chrupiącej skorupce

Piękno tkwi w prostocie. Szczególnie jeśli w grę wchodzą pieczone ziemniaki. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pieczone ziemniaki w chrupiącej skorupce.

Ziemniak jest jak każdy widzi, ale to od jego wyboru zależy czy nasze danie będzie wyjątkowo smaczne. Odpowiednio wybrane ziemniaki po upieczeniu stają się kruche i wilgotne w środku oraz chrupiące z wierzchu.

To jeden z moich ulubionych przepisów na ziemniaki. Szybki, prosty i smaczny. Ziemniaki kroimy w łódki, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę i bułkę tartą. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Po tym czasie są rumiane i delikatne w środku z chrupiącą skórką.

Pieczone ziemniaki już same w sobie stanowią świetne danie, ale najczęściej podawane są jako dodatek do dań obiadowych. Takie ziemniaki może przygotowywać przez cały rok i pasować będą do każdego rodzaju mięsa, sadzonego jajka lub sałatek.

Pieczone ziemniaki są dużo bardziej zdrowe i mają mniej kalorii niż frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że ziemniaki są świetnym źródłem witaminy C oraz zawierają dużo błonnik, który ułatwia trawienie.

Lista zakupów

  • ziemniaki typu B 1 kg
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • bułka tarta duża garść
  • oliwa 50 ml
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *