Zakąska idealna – panierowany boczek

Szybka zakąska z boczku, która idealnie nada się do piwa lub wody ognistej. Dla miłośników mięsa to pozycja obowiązkowa na każdej imprezie!

Proste przepisy, które w dodatku bardzo dobrze smakują to coś co bardzo lubię. Jako, że jestem fanem dań mięsnych – ta przystawka to mój zdecydowany faworyt. Panierowany, pikantny boczek robi się szybko, przy użyciu niewielu składników. Szybko też znika ze stołu – ale o tym przekonacie się sami.

Do przygotowania tej przystawki wystarczy użyć surowego boczku w plastrach, który doprawiamy solą, pieprzem, papryką, płatkami chili i suszoną cebulką. Całość lekko należy rozbić tłuczkiem. Boczek panierujemy i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Prawda, że szybko!

Idealnie nadaje się do piwa lub pod wodę ognistą, ale jeśli nie chcemy tej opcji możemy ugotować ziemniaki i zrobić sos pietruszkowy. Wtedy nasza zakąska stanie się propozycją obiadową.

Lista zakupów

  • surowy boczek w plastrach 1 kg
  • jajko 4 szt.
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia
  • papryka w proszku 2 łyżeczki
  • suszona cebulka 2 łyżeczki
  • płatki chili do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Zakąska idealna – panierowany boczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *