Słony sernik z solonym karmelem

Słony sernik z solonym karmelem to wyjątkowa wersja popularnego deseru. Charakteryzuje się on wyrazistym kontrastem między słodkim a słonym smakiem. Podstawą tego sernika jest ser typu philadelfia oraz almette które połączone z cukrem, jajkami i śmietanką tworzą delikatną konsystencję.

Sól dodaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wyróżnia ten deser na tle tradycyjnych serników.

Składniki na spód

200 g ciastek pełnoziarnistych typu degastive

60 g masła

Składnik na masę serową

6 dużych jaj

500 g sera philadelfia lub innego śmietankowego

500 g serka śmietankowego almette

200 g serka mascarpone

120 g drobnego cukru

300 ml śmietanki 36 proc

1 łyżeczka pasty waniliowej lub jeden cukier waniliowy

1/2 łyżeczki soli

Składnik na solony karmel

100 g cukru

40 g masła

50 ml śmietanki 36 proc

szczypta soli

Sposób wykonania

w rondelku rozpuszczamy masło

W blenderze rozdrabniamy ciasteczka,dodajemy masło i mieszamy.

Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy masę ciasteczkową i wyrównujemy. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 min.

W tym czasie przygotowujemy masę serową

Do dużej miski wkładamy ser, wsypujemy cukier,sól oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy śmietankę i stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając trzepaczką aż do całkowitego połączenia składników. .Masy nie ubijamy mikserem .

Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 220 C opcja góra dół na około 40 -45 min. Najlepiej na środkową półkę.

Upieczony sernik powinien być brązowy z wierzchu a środek powinien się trząść jak galaretka.

Każdy piekarnik jest inny wiec jeśli uważamy ze sernik za mocno się przypala to możemy zmniejszyć temperaturę pieczenia do 210 C

Sernik odkładamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po chwili opadnie ale tak ma być.

Przygotowujemy słony karmel

Na dno rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i stawiamy na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Wtedy dodajemy masło, śmietankę oraz sól i dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie gładki sos. Karmel gotujemy jeszcze około 2 min, następnie odstawiamy do ostawiamy do lekkiego ostygnięcia

Letnim sosem polewamy sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Polub nas