Śliwki pod marcepanową kruszonką

Potrzebny czas: 45 min..

To ciasto to kwintesencja prostoty i smaku. Soczyste śliwki w duecie z marcepanową kruszonką nadają wyjątkowąy smak.Słodycz marcepanu i z naturalna kwaskowatość śliwek, tworzą rozkosz dla podniebienia. Chrupiąca i złocista kruszonka stanowi idealny kontrast dla miękkości owoców. To nie tylko deser, to poezja smaków

Składniki

1kg śliwek węgierek
1 łyzka mąki ziemniaczanej
1 łyzka cukru
1 łyzeczka soku z cytryny

Składniki na kruszonkę
150g marcepanu 
50g cukru
1 cukier waniliowy 
120g masła 
200g mąki pszennej 


Sposób wykonania :

Śliwki przepaławiamy ,usuwamy pestkę i kroimy w ósemki.
Do śliwek dodajemy mąkę ziemniaczaną,1 łyżkę cukru oraz sok z cytryny.
Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę ,cukier oraz cukier wanilinowy.Dodajemy masło i marcepan pokrojone w małe kawałki.
Wszystko rozgniatamy miedzy palcami na grubą kruszonkę która wykładamy na wierzch śliwek.
Deser wkładamy do piekarni8ka rozgrzanego do 180 C na około 35 min

Podajemy z lodami waniliowymi

S

Polub nas