Sałatka z tuńczyka i awokado

Pomysł na zdrową sałatkę – nie tylko dla tych będących na diecie! Dzisiaj ekspresowa sałatka z tuńczyka i awokado.

Lekka i szybka do przygotowania sałatka. Znajdziemy w niej wszystko – wyrazisty smak tuńczyka, kremowe awokado, świeżość ogórka, a do tego jajka i trochę ostrości ze szczypiorku i czerwonej cebuli. Całość skropiona sokiem z cytryny i oliwą.

Sałatka jest wyjątkowo zdrowa. Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka, wysokiej wartości odżywczej z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminą D3. W dodatku świetnie łączy się z sałatkami. Awokado z kolei jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-3, omega-6 i omega-9. Ta kombinacja to samo zdrowie podane na talerzu.

Taka sałatka to doskonały pomysł na lunch, rodzinną kolację albo spotkanie w gronie znajomych. Pięknie prezentuje się na stole i bardzo szybko z niego znika. Można podać ją również na imprezie w ozdobnych kieliszkach.

Lista zakupów

  • awokado 3 szt.
  • tuńczyk z puszki z wody 300 g
  • jajko 2 szt.
  • ogórek 1 szt.
  • czerwona cebula 2 szt.
  • szczypior 1 szt.
  • natka pietruszki pęczek
  • oliwa 3 łyżki
  • cytryna 1/2 szt.
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.