
Ciasto pączkowe lub półfrancuskie jest przygotowywane z mąki, masła lub margaryny, jajek, wody i soli, a następnie wypiekane w piekarniku lub smażone na patelni. Kiedy ciasto się wypiecze, ptysie są napełniane kremem lub innym słodkim nadzieniem, takim jak bita śmietana, krem waniliowy, krem budyniowy lub czekolada.
Ptysie są zwykle dekorowane cukrem pudrem lub polewą czekoladową i są często podawane jako słodka przekąska lub deser, na przykład na uroczystościach, w kawiarniach, cukierniach lub na rodzinnych przyjęciach.
Wykonanie
składniki:
250ml wody
100g masła
160g mąki pszennej tortowej
4 jajka
szczypta soli
krem:
500g serka mascarpone
700ml mleka
70g cukru
4 żółtka
50g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej tortowej
10g cukier wanilinowy