Łosoś w sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia to dzisiejsza propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo danie to nie jest ani trudne ani czasochłonne – jego wykonanie zajmie Wam zaledwie 20 minut.

Wszystkie produkty użyte w przepisie idealnie ze sobą współgrają. Łosoś, szpinak i pomidorki najlepiej smakują otoczone sosem, w którym wyczuwa się smak i aromat czosnku i sera pecorino.

Łososia podsmażamy na maśle na małym ogniu – dosłownie kilka minut. Aby mięso ryby było delikatne i rozpadające się należy uważać, aby jej nie przeciągnąć na patelni – łososia smaży się dość szybko. Przygotowując sos na patelni podsmażamy cebulę, pomidorki, czosnek – a następnie wlewamy śmietankę i dodajemy tarty ser pecorino, szpinak i ponownie łososia. Na całości wykładamy cytrynę. Prosto, szybko i co najważniejsze bardzo smacznie.

Takiego łososia możemy podawać z ryżem, makaronem, czy też ziemniakami.

Lista zakupów

  • łosoś 600 g
  • pomidorki koktajlowe 150 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • szpinak 2 garści
  • ser pecorino 100 g
  • śmietanka 30% 250 ml
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.