Kremowa zupa z pieczonego czosnku

Czy czosnek może być słodkawy? Tak! Wystarczy upiec go w piekarniku! Intensywny aromat i delikatny smak pieczonego czosnku podany w kremowej zupie to idealna propozycja na zdrowy i rozgrzewający posiłek.

Pieczony czosnek to bardzo aromatyczny dodatek do potraw. Służy też jako wzmacniacz smaku innych dań – w dzisiejszym przepisie będzie to kremowa zupa! Kremowe zupy już same w sobie słyną z aksamitnej konsystencji oraz delikatności – jednak w połączeniu ze słodkim, pieczonym czosnkiem zupa nabierze wyjątkowego aromatu – o czym przekonacie się sami. Do zupy dodaję również ziemniaki, które spełniają rolę zagęstnika, cebulę, suszony tymianek, świeżo roztarty w moździerzu pieprz, sól, śmietankę oraz bulion.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków – ja dodaję podpieczoną bagietkę wzmocnioną smakiem oliwy z pieczonego czosnku. Taka zupa jest prosta, szybka, rozgrzewająca i bardzo zdrowa.

Lista zakupów

  • czosnek 200 g (ok. 40 ząbków)
  • bulion 1 litr
  • cebula 2 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • bagietka 1 szt.
  • śmietana 30% 150 ml
  • suszony tymianek do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • oliwa do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *