Jagodzianki

składniki: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 250 ml mleka 70 g roztopionego masła 100 g cukru Mały cukier wanilinowy Szczypta soli Nadzienie 350 g jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Lukier 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody

Mleko lekko podgrzewamy-nie może być zbyt ciepłe. Do miski wkruszamy drożdże ,wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy trzepaczką aż drożdże się rozpuszczą .Następnie wsypujemy 6 łyżek mąki i ponownie mieszamy aby nie było grudek. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 min. Po ty czasie do miski z rozczynem dodajemy jajka ,pozostała mąkę ,sól ,cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wyrabiamy a pod koniec wlewamy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy aż ciasto stanie się gładki i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oproszoną mąką. Delikatnie i szubko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą cześć spłaszczamy na placek .Na środek na każdego wkładamy czubatą łyżkę jagód. Placki zlepiamy jak pierogi .Następnie kładziemy na stolnice i delikatnie rolujemy nadając jaj owalny kształt. Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 25 min. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia . Przygotowujemy lukier Cukier puder mieszamy z wodą aby nie było grudek. Lukrem smarujemy jagodzianki.

Polub nas