Grochówka po chłopsku

W polskiej kuchni można znaleźć wiele przepisów na grochówkę – ja dzisiaj pokażę Wam grochówkę po chłopsku. To sycąca i aromatyczna zupa, która jest świetną propozycją na rodzinny obiad.

Czym taka grochówka różni się od tradycyjnej zupy? Dodajemy do niej kaszę pęczak, a zamiast wędzonego boczku – kiełbasę. Taką propozycję zupy podaje się na Mazowszu, a ja znalazłem ją w starej książce kucharskiej.

Gotujemy wodę jak na rosół i dodajemy żeberka (opcjonalnie kości). Po godzinie gotowania można dodać kaszę pęczak oraz łuskany groch, sól i pieprz. Gotujemy do momentu, aż groch będzie miękki. Na koniec podsmażamy kiełbasę z cebulą i majerankiem, aby wydobyć cały ich aromat. Dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia.

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, kasza praktycznie jest rozgotowana, a groch i mięso wyjątkowo miękkie. Grochówka po chłopsku to pyszne połączenie kaszy pęczak z lekko słodkawym grochem. Taka zupa postawi każdego na nogi – zwłaszcza w chłodne dni.

Lista zakupów

  • żeberka lub kości 600 g
  • groch 250 g
  • kasza pęczak 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • kiełbasa 150 g
  • cebula 1 szt.
  • por 1 szt.
  • seler 1/2 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • majeranek 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

2 thoughts on “Grochówka po chłopsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *