Domowe bułki z marchewką i słonecznikiem

Pięknie pachnące, pulchne, mięciutkie i zdrowe bułki! Dziś dodam do słonecznik oraz marchewkę, dzięki której będą miały lekko pomarańczowy kolor. Takie bułki są pyszne zarówno ze słodkimi jak i wytrwanymi dodatkami.

Do przygotowania bułek należy podgrzać mleko wraz z cukrem, połączyć z drożdżami i dobrze wymieszać. Połączyć z marchewką, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko, słonecznik, olej. Następnie pomału dosypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto będzie luźne i klejące, przez co bułki mogą się ciężej formować, jednak zapewniam Was, że efekt będzie naprawdę rewelacyjny.

Ciasto wyrabiamy i od razu formujemy bułki, które smarujemy jajkiem. Aby ciasto nie kleiło się podczas formowania bułek, można ręce umoczyć w mleku. Odstawiamy bułki do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.

Bułki utrzymują świeżość przez około 2-3 dni. Można je także zamrozić – podobnie jak inne pieczywo. O sposobie mrożenia i ponownego wykorzystania pieczywa pisałem tutaj.

Lista zakupów

  • mąka pszenna 600 g
  • drożdże świeże 50 g
  • olej roślinny 3 łyżki
  • marchewka 200 g
  • mleko 250 ml
  • jajko 2 szt. (w tym 1 szt. do posmarowania)
  • słonecznik 100 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.