Czerwone buraczki w słoiku

Sałatka z tartych buraczków w słoiku świetnie sprawdzi się zimą w kuchni. Takie przetwory to gotowy dodatek do obiadu, po który możemy sięgnąć wtedy gdy mamy na to ochotę.

W sezonie na przetwory nie należy zapominać o burakach, które są cennym źródłem witaminy A, C, B1, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Dzisiaj przedstawię Wam prostą sałatkę z czerwonych buraków.

W pierwszej kolejności podsmażamy na oleju cebulę, marchewkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i tarte buraczki. Dodajemy cukier, sól kamienną niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie, olej i ocet 10%. Ocet dodajemy dla zachowania pięknego czerwonego koloru buraczków. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Gorące buraczki wkładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem, a gdy ostygną przechowujemy w chłodnym miejscu.

Sałatkę możemy podawać na zimno lub na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu – czy to schabowego, kotletów mielonych, mięsnej rolady.

Lista zakupów

  • buraki 3 kg
  • cebula 600 g
  • marchewka 3 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ocet 10% 120 ml
  • olej 150 ml
  • cukier 2 łyżki
  • sól kamienna niejodowana 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.