Delikatna w smaku wątróbka w towarzystwie kwaskowatych jabłek, słodkiej szalotki i pieczarek. To moja propozycja na syty i smaczny obiad.
Do mojej wątróbki użyję szalotki, która świetnie będzie pasować do delikatnej wątróbki. Zwykła cebula mogłaby być zbyt ostra i zdominowała by całe danie. Jabłka wybrałem lekko kwaśne, najlepiej twarde i zielone.
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy wątróbki i nie smażymy ich dłużej niż 5 minut, aby nie były twarde. W tym daniu do wątróbki nie używamy mąki. Wątróbkę przekładamy do miski i smażymy pozostałe składniki – pieczarki, szalotkę, jabłka. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Jabłka należy smażyć krótko. Dopiero na końcu dodajemy wątróbkę, którą dopiero na tym etapie można doprawić solą i pieprzem.
Taka wątróbka jest pyszna z ziemniakami, kaszą, czy też ryżem. Można też jeść ją jako samodzielne danie.
Wątróbka drobiowa jest szczególnie delikatna i soczysta. To także źródło żelaza i witaminy A i B12 – stąd powinna ona gościć na naszych stołach. Wątróbkę najlepiej wybierać od sprawdzonych lokalnych dostawców.
Lista zakupów
- wątróbka drobiowa 1 kg
- szalotka 4 szt.
- jabłko 2 szt.
- pieczarki 250 g
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- miód 1 łyżka
- rozmaryn
- olej do smażenia
- masło 20 g
- sól, pieprz do smaku