Szybka zakąska z boczku, która idealnie nada się do piwa lub wody ognistej. Dla miłośników mięsa to pozycja obowiązkowa na każdej imprezie!
Proste przepisy, które w dodatku bardzo dobrze smakują to coś co bardzo lubię. Jako, że jestem fanem dań mięsnych – ta przystawka to mój zdecydowany faworyt. Panierowany, pikantny boczek robi się szybko, przy użyciu niewielu składników. Szybko też znika ze stołu – ale o tym przekonacie się sami.
Do przygotowania tej przystawki wystarczy użyć surowego boczku w plastrach, który doprawiamy solą, pieprzem, papryką, płatkami chili i suszoną cebulką. Całość lekko należy rozbić tłuczkiem. Boczek panierujemy i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Prawda, że szybko!
Idealnie nadaje się do piwa lub pod wodę ognistą, ale jeśli nie chcemy tej opcji możemy ugotować ziemniaki i zrobić sos pietruszkowy. Wtedy nasza zakąska stanie się propozycją obiadową.
Lista zakupów
- surowy boczek w plastrach 1 kg
- jajko 4 szt.
- mąka do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- olej lub smalec do smażenia
- papryka w proszku 2 łyżeczki
- suszona cebulka 2 łyżeczki
- płatki chili do smaku
- sól, pieprz do smaku
Pyszna przekąska zresztą jak zawsze i te proste dania okazują się najlepsze dzięki