Sposobów przygotowania kurczaka jest wiele – dzisiaj pokażę Wam jak przygotować soczyste w środku mięso z chrupiącą skórką. Kurczaka upieczemy na soli!
Szybki i prosty sposób na rodzinny obiad – to pomysły, w których nie poświęcamy w kuchni zbyt dużej ilości czasu, wykonanie jest banalnie łatwe, a składniki ogólnie dostępne. Kurczak upieczony na soli to danie, które z pewnością polubisz.
Kilogram soli przesypujemy do naczynia żaroodpornego albo blaszki. Układamy na nim kurczaka, a skórkę smarujemy olejem przy użyciu pędzelka. Jest to istotne, gdyż staramy się aby olej nie przedostał się do soli. Całość posypujemy pieprzem i majerankiem. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakąś godzinę.
Upieczony kurczak idealnie odrywa się od soli, a cały jego sok zatrzymuje się w mięsie. Dodatkowo sól pochłania i wiąże cały tłuszcz wytapiający się z drobiu. Podczas pieczenia temperatura podgrzewając sól uwalnia z tłuszczu wodę, powodując że w piekarniku powstaje wilgoć zapobiegająca wysuszaniu się naszego kurczaka. Jest naprawdę smacznie!
Lista zakupów
- kurczak 1,5 kg
- sól 1 kg
- olej
- majeranek
- pieprz