Wątróbka drobiowa z jabłkiem i pieczarkami

Delikatna w smaku wątróbka w towarzystwie kwaskowatych jabłek, słodkiej szalotki i pieczarek. To moja propozycja na syty i smaczny obiad.

Do mojej wątróbki użyję szalotki, która świetnie będzie pasować do delikatnej wątróbki. Zwykła cebula mogłaby być zbyt ostra i zdominowała by całe danie. Jabłka wybrałem lekko kwaśne, najlepiej twarde i zielone.

Na rozgrzany tłuszcz wkładamy wątróbki i nie smażymy ich dłużej niż 5 minut, aby nie były twarde. W tym daniu do wątróbki nie używamy mąki. Wątróbkę przekładamy do miski i smażymy pozostałe składniki – pieczarki, szalotkę, jabłka. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Jabłka należy smażyć krótko. Dopiero na końcu dodajemy wątróbkę, którą dopiero na tym etapie można doprawić solą i pieprzem.

Taka wątróbka jest pyszna z ziemniakami, kaszą, czy też ryżem. Można też jeść ją jako samodzielne danie.

Wątróbka drobiowa jest szczególnie delikatna i soczysta. To także źródło żelaza i witaminy A i B12 – stąd powinna ona gościć na naszych stołach. Wątróbkę najlepiej wybierać od sprawdzonych lokalnych dostawców.

Lista zakupów

  • wątróbka drobiowa 1 kg
  • szalotka 4 szt.
  • jabłko 2 szt.
  • pieczarki 250 g
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • rozmaryn
  • olej do smażenia
  • masło 20 g
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.