Filety drobiowe w serowej panierce to znakomite połączenie, które zasmakuje każdemu. Wewnątrz soczyste i delikatne mięso, a z wierzchu chrupiąca skorupka z podpieczonego żółtego sera.
Dla większości na idealne danie obiadowe składa się drób. Dlatego propozycji jego podania jest tak wiele, a ja dzisiaj przygotowałem dla Was prosty przepis na efektowne i smaczne podanie kurczaka. Kurczaka podamy w formie serowych stripsów, których przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a składniki potrzebne do potrawy są łatwo dostępne.
Piersi z kurczaka kroimy w paski, dodajemy przyprawę Vegetę Natur, trochę soli i oleju. Całość mieszamy. Warto wspomnieć, że wybrana przeze mnie przyprawa to tylko warzywa, przyprawy i zioła. Ja w swojej kuchni nie używam wzmacniaczy smaku, czy też sztucznych barwników i aromatów.
Doprawionego kurczaka należy obtoczyć w jajku, a następnie w panierce z żółtego sera i bułki tartej. Gotowe stripsy wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut – aż do momentu, kiedy panierka się pięknie zarumieni.
Serowe stripsy idealnie komponują się z frytkami lub podpieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Lista zakupów
- pierś z kurczaka 3 szt.
- żółty ser 150 g
- bułka tarta 50 g
- jajko 2 szt.
- Vegeta Natur 1 opakowanie
- sól, pieprz do smaku
- olej