Królowa polskich sałatek – sałatka jarzynowa

Królowa polskich sałatek – sałatka jarzynowa, to już kultowe danie pojawiające się na polskich stołach. Można nawet powiedzieć, że to najpopularniejsza polska sałatka, którą przyrządza się gotowanych jarzyn, jabłek, jajek, groszku i ogórków kiszonych.

Ile domów tyle sposób na przygotowanie sałatki jarzynowej – i zapewne wszystkie są rewelacyjne a sałatka wychodzi bardzo smaczna. Dzisiaj pokażę Wam jak ja ją robię. Do jej przygotowania użyję ziemniaków, marchewki, pietruszki , selera, pora, jajek, jabłka, ogórków kiszonych, mrożonego groszku. Do przygotowania polecam użyć domowych ogórków kiszonych i domowego majonezu.

Sałatka powinna odstać około 3-4 godziny, tak aby smaki zdążyły się „przegryźć”.

Lista zakupów

  • ziemniaki 6 szt.
  • marchewka 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • por 1 szt.
  • jabłko (polecam szarą Renete) 1 szt.
  • jajko ugotowane na twardo 5 szt.
  • mrożony groszek 1 szklanka
  • ogórki kiszone 4 szt,
  • majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.