Oponki serowe

Kolejna propozycja na tłusty czwartek – pulchne oponki z białym serem! Bardzo smaczne i lekkie, które ładnie rosną przy smażeniu. Jest to klasyczny przepis na najlepsze serowe oponki jaki znam.

Przygotowanie oponek rozpoczynamy od przesiania mąki, dodania zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany, cukru, cukru wanilinowego, sody i octu. Ciasto należy wyrobić, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i wyciąć kształt oponek przy pomocy szklanki i kieliszka. Oponki smażymy na oleju z dodatkiem alkoholu, dzięki czemu oponki nie napiją się tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Do cukru pudru można dodać też odrobinę cynamonu. Najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha.

Oponki serowe przygotowane na bazie mielonego twarogu to idealna propozycja na tłusty czwartek. Są banalnie proste, puszyste i bardzo apetyczne. Oponki z serem to słodka przekąska, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok – jako smakołyk dla dzieci lub do popołudniowej kawy. Najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha. Do cukru pudru można dodać też odrobinę cynamonu.

Polecam również inne moje przepisy na tłusty czwartek: domowe pączki, hiszpańskie pączki churros.

Lista zakupów

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • twaróg 0,5 kg
  • śmietana 18% 200 ml
  • cukier 80 g
  • cukier wanilinowy 15 g
  • soda 2 łyżeczki
  • ocet 2 łyżeczki
  • cukier puder
  • alkohol do oleju
  • olej do smażenia

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do objerzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.