Leczo w słoikach

Smaczna i wyrazista w smaku klasyka warta polecenia. Dzisiaj przepis na wegetariańską wersję węgierskiego lecza, do której użyję papryki, cebuli pomidorów oraz dodam cukinię.

Przygotowanie jest bardzo proste – całość produktów wystarczy tylko podsmażyć, zachowując przy tym odpowiednią kolejność – najpierw cebulę, następnie cukinia, papryka i pomidory.

Takie leczo to baza, do której dodać można później przysmażoną kiełbasę, boczek czy też pieczarki. Leczo podawane jest jako samodzielna potrawa, ale można serwować je z ryżem, plackiem ziemniaczanym, kotletami ziemniaczanymi lub pieczywem. Co kto lubi!

Zdecydowanie takie przygotowane w słoikach leczo przyda się w domowej spiżarni – zarówno jako zapasy na zimę lub pomysł na szybki obiad ze słoika.

Lista zakupów

  • cukinia 1,5 kg
  • papryka 1,5 kg
  • pomidory 1 kg
  • cebula 1/2 kg
  • ostra papryka 2 szt.
  • papryka słodka wędzona 1 łyżka
  • kminek 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.