Smaczna i wyrazista w smaku klasyka warta polecenia. Dzisiaj przepis na wegetariańską wersję węgierskiego lecza, do której użyję papryki, cebuli pomidorów oraz dodam cukinię.
Przygotowanie jest bardzo proste – całość produktów wystarczy tylko podsmażyć, zachowując przy tym odpowiednią kolejność – najpierw cebulę, następnie cukinia, papryka i pomidory.
Takie leczo to baza, do której dodać można później przysmażoną kiełbasę, boczek czy też pieczarki. Leczo podawane jest jako samodzielna potrawa, ale można serwować je z ryżem, plackiem ziemniaczanym, kotletami ziemniaczanymi lub pieczywem. Co kto lubi!
Zdecydowanie takie przygotowane w słoikach leczo przyda się w domowej spiżarni – zarówno jako zapasy na zimę lub pomysł na szybki obiad ze słoika.
Lista zakupów
- cukinia 1,5 kg
- papryka 1,5 kg
- pomidory 1 kg
- cebula 1/2 kg
- ostra papryka 2 szt.
- papryka słodka wędzona 1 łyżka
- kminek 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku