Salceson, w którym wiemy co jest – taka pyszna domowa golonka na kanapki. Sposób na jego przygotowanie dość nietypowy, bo wykorzystamy butelki. Zobaczcie jakie to smaczne i proste.
Pyszne i zdrowe domowe wędliny to produkt, którego nie kupisz w sklepie. Warto dlatego samemu kupić dobre mięso i poświęcić trochę czasu na przygotowanie własnych wyrobów. Tylko w domowych wyrobach wiemy co jemy i nie używamy do ich produkcji niepotrzebnych składników takich jak sól peklowa, żelatyna czy konserwanty.
Mięso na domowy luksusowy salceson należy rozgotować tak jak na galaretkę. Do mięsa wrzucamy czosnek razem z łupinami, dzięki czemu w naszych wyrobach jest więcej aromatu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy całość wodą z butelek, tak aby delikatnie przykryć mięso. Całość gotujemy kilka godzin na wolnym ogniu. Mięso należy oddzielić od kości, a wywaru nie wylewać. Część dodamy do golonki a z pozostałej części można ugotować pyszną zupę np. grochówkę.
Mięso rozdrabniamy razem ze skórą i przyprawiamy majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Do butelki nie wkładamy gorącego mięsa, bo może ona nam się skurczyć. Lekko przestudzoną golonkę wkładamy do butelek i na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją pięknie uformowaną w butelce i możemy od razu kroić na kanapki. Taka golonka jest idealna do świeżego pieczywa.
Golonka jest ponadto bogata w witaminę D i kolagen.
Lista zakupów
- golonka tylna 3 szt.
- goleń wołowa 700 g
- czosnek 1 główka
- cukier 1 łyżka
- pieprz 1 łyżka
- sól 3 łyżki
- majeranek 1 łyżka
- liść laurowy 4 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- goździk 3 szt.