Prawdziwa bomba witamin! Dzisiaj dwie wersje kolorowej, zdrowej i niesamowicie smacznej surówki z kiszonej kapusty. W pierwszej surówce połączyłem słodkiego buraka z kwaśną kapustą, w drugiej propozycji idealnie skomponowały się kiszonki – kiszona kapusta i kiszony ogórek.
Pierwsza propozycja surówki
Przepyszna surówka, w której jest wszystko – słodycz z jabłka i pieczonych buraków, kwaśność z kiszonej kapusty, ostrość cebuli i świeżość koperku. Ta wersja surówki idealnie sprawdzi się w towarzystwie dań z drobiu – w szczególności gęsi i kaczki.
Lista zakupów
- kiszona kapusta 300 g
- czerwony burak 3 szt.
- cebula 1 szt.
- jabłko 1 szt.
- pęczek kopru 1 szt.
- olej 100 ml
- sól, pieprz, cukier do smaku
Druga propozycja surówki
Co powiecie na idealne połączenie kiszonek? Domowa kiszona kapusta, domowe kiszone ogórki, marchewka, dymka i czerwona cebula to doskonały przepis na wyśmienity dodatek do dań rybnych i mięsnych. Surówka jest tak prosta w przygotowaniu, że z pewnością będzie często gościć na Waszych talerzach. Odnośnik do filmu z kiszenia ogórków dostępny będzie pod wpisem.
Lista zakupów
- kiszona kapusta 300 g
- kiszony ogórek 3 szt.
- marchewka 1 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- dymka 1 szt.
- olej 100 ml
- sól, pieprz do smaku
Jaką kapustę kiszoną wybrać? Oczywiście tą przygotowaną domowym sposobem! Kapustę można kisić na wiele sposobów. Ja zachęcam Was do obejrzenia filmów jak kisić kapustę w kamionkowym garnku oraz w słoiku. Odnośniki do filmów dostępne będą pod wpisem.