Macie ochotę na domowego kebaba, który smakuje jak ten z tureckiej kebabowni? Jeśli szukacie przepisu na najlepszy domowy kebab to dobrze trafiliście!
Kebab to potrawa kuchni orientalnej, która na dobre zagościła się w polskiej kuchni. Najbardziej popularny jest u nas Döner Kebab – w jego skład wchodzą kawałki mięsa i chrupkie warzywa, a całość polewa się sosami i podaje w bułce. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dwóm aromatycznym sosom – białemu, w którego skład wchodzi ogórek, czosnek i koperek oraz czerwonemu, przygotowanemu na bazie chili i pasty z suszonych pomidorów. W Polsce nie mamy dobrego dostępu do baraniny, dlatego proponuję wykorzystać mięso wołowe, a w poniższym filmie pokażę Wam naprawdę fajny patent na jego przygotowanie i przechowanie.
W moim przepisie nie będą potrzebne żadne stojaki czy patyki na mięso. Zapraszam do skorzystania z przepisu na domowy fast food i skosztowania tego obłędnie pysznego kebaba, pełnego aromatu i przypraw.
Lista zakupów
- mięso wołowe 1kg
- jogurt naturalny 3-4 łyżki
- cebula 2 szt.
- czosnek 4 ząbki
- mleko 30 ml
- jogurt grecki 4-5 łyżek
- pomidor 2 szt.
- ogórek 1 szt.
- papryczka jalapeno 1 szt.
- natka pietruszki 1 pęczek
- koperek 1 pęczek
- cytryna 1 szt.
- czerwona kapusta 1/2 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- kapusta pekińska 1 szt.
- bułka
- ogórek korniszony 2 szt. na 1 bułkę
- pasta z suszonych pomidorów 1 łyżka
- oliwa 120 ml
- ocet winny 20 ml
- płatki chili 2 łyżki
- bazylia 1 łyżka
- oregano 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Przydatne wskazówki
Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube