Kuchnia to przede wszystkim proste domowe jadło. Ten przepis znalazłem w bardzo starej książce kucharskiej – „bigos bez kapusty”, ale za to z kiełbasą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami.
Wszystko się w tej potrawie ze sobą świetnie komponuje i uzupełnia smakami. Porównanie z bigosem wynika z jego kwaśnego smaku. To szybkie jednogarnkowe danie jest propozycją na treściwy obiad, w szczególności dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Wykorzystane w bigosie ogórki kiszone są niskokaloryczne, świetnie wzmacniają i oczyszczają organizm. Można powiedzieć, że to taki naturalny probiotyk – idealny na jesienna porę. Oczywiście najlepiej wykorzystać domowe kiszone ogórki.
Bigos najlepiej podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami lub z chlebem, ale dobrze smakuje też jako samodzielna potrawa.
Lista zakupów
- kiełbasa 500 g
- pieczarki 600 g
- ogórki kiszone 400 g
- cebula 500 g
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- masło, olej do smażenia
- majeranek, tymianek do smaku
- sól, pieprz do smaku