Przepis na pyszny, domowy ser. Jego przygotowanie zajmuje parę minut, a po kilku godzinach chłodzenia się w lodówce nadaje się on do spożycia.
Ser lubi praktycznie każdy, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na ten domowy, który przygotowuje się z zaledwie paru składników. Co najważniejsze ser ten zawsze się udaje. Wystarczy tłuste mleko (ja kupiłem mleko w kartonie w sklepie), jajka, kwaśna śmietana i sól. Ser będzie lekko żółtawy, ale gwarantuję Wam, że nie wyczujecie w nim smaku jajek.
Zachęcam Was do przygotowania własnych wyrobów – zważywszy, że skład wielu serów dostępnych w sklepie budzi przerażenie. Ten domowy przepysznie smakuje – jak połączenie mozzarelli i twarogu. Idealny zarówno do jedzenia go samego, jako dodatek do kanapek, sałatek czy na deskę serów do lampki wina.
Lista zakupów
- mleko 3,2 % 1 litr
- jajka 3 szt.
- śmietana kwaśna 18% 200 g
- 2 łyżeczki soli
Zrobiliśmy wczoraj ser w/g przepisu tylko soli 1 łyżeczkę,ale i tak jest bardzo dobry
Dziękujemy bardzo za przepis.