Jedna z najpopularniejszych polskich zup! Zupa pomidorowa przygotowana na aromatycznym wywarze oraz ze świeżych pomidorów. Ta wersja przypadnie Wam do gustu!
Wersji zupy pomidorowej jest wiele – jedni przygotowują ją na bazie wcześniej przygotowanego rosołu dodając do niej koncentrat pomidorowy, drudzy ze świeżych pomidorów albo w formie zupy krem. Ja dzisiaj pokażę przepis mieszany – użyję wywaru do którego dodam przysmażone świeże pomidory.
Przygotowujemy wywar jak na rosół. Na patelni na maśle należy zeszklić cebulkę i dodać koncentrat pomidorowy. Dzięki podsmażonemu koncentratowi jesteśmy w stanie wydobyć z niego cały aromat. Całość dodajemy do gotowego wywaru i przysmażamy pomidory z czosnkiem i chilli. żeby z pomidorów pozbyć się skórek należy je przetrzeć przez sito. Zupę doprawiamy i dodajemy do niej śmietankę do zupy.
Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus.
Lista zakupów
- udka z kurczaka 2 szt.
- pomidory 5 szt.
- por 1 szt.
- marchewka 3 szt.
- pietruszka korzeń 1 szt.
- seler 1/4 szt.
- pieprz w ziarnach garść
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie kilka szt.
- śmietana do zupy 250 ml
- cukier do smaku
- masło do smażenia
- cebula 2 szt.
- czosnek 2 ząbki
- papryczka chili 1 szt.
- masło 25 g
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- świeży lubczyk garść
- sól, pieprz do smaku