Dzisiaj pieczemy ciasto idealne z prawdziwego twarogu, puszyste i delikatne – słodki sernik z chrupiącym kokosowym wierzchem!
Serniki to jedne z najlepszych ciast na świecie, a przepisów na ich przygotowanie jest wiele. Znamy i te pieczone i te na zimno, przygotowane na kruchym spodzie i bez spodu, z owocami, bezą, czekoladą lub serniki japońskie. Zdecydowanie jest w czym wybierać. Główną bazą sernika jest zawsze twaróg. Ja proponuję Wam sernik w którym twaróg idealnie komponować się będzie z kokosem. Przepis jest wyjątkowo prosty, a ciasto szybko się przygotowuje. Czas na słodkości!
Do miksera przekładamy twaróg, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka. W momencie w którym ser połączy się z jajkami wsypujemy budyń śmietankowy. Na sam koniec wlewamy śmietanę kremówkę. Sernik mieszamy delikatnie – nie powinien on być mocno napowietrzony, bo po upieczeniu może opaść.
Blachę smarujemy delikatnie masłem, dzięki czemu sernik podczas pieczenia nie przywrze i będzie mógł się ładnie unosić. Wylewamy masę serową na blaszkę i stawiamy ją na kratce, do której dolewamy wodę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60-70 minut. Aby sernik nie opadł pamiętajcie, żeby nie otwierać piekarnika w pierwszej połowie podanego czasu pieczenia.
Po upieczeniu przygotowujemy wierzch sernika. W garnku rozpuszczamy mleko, masło i brązowy cukier. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe i podsmażamy przez około 5 minut. Kokos wykładamy na upieczony sernik i ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Tym razem jednak wyjmujemy blaszkę z wodą.
Sernik najlepiej jeść jak przestygnie – najsmaczniejszy jest ten schłodzony, który jemy na drugi dzień. Sernik można przechowywać w lodówce parę dni.
Lista zakupów
- twaróg półtłusty 1 kg
- śmietana kremówka 30 lub 36% 250 ml
- jajko 4 szt.
- cukier 150 g
- budyń śmietankowy 46 g
- cukier wanilinowy 10 g
- cukier brązowy miałki 150 g
- wiórki koksowe 120 g
- mleko 50 ml
- masło 120 g