Włochy na wyciągnięcie ręki! Elastyczne ciasto, idealnie skomponowane dodatki i niesamowity aromat – dzisiaj najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza – Margherita.
Pizza Margherita to ciasto, które posmarowane jest sosem pomidorowym i wzbogacone serem mozzarella z bazylią. Jest to najprostsza wersja włoskiej pizzy. Ja w swoim przepisie dodatkowo użyłem żółtego sera, gorgonzoli i pomidorków koktajlowych.
Sos do pizzy nie powinien dominować nad smakiem dodatków, dlatego zalecam nie używać gotowych sosów czy ketchupu i wykorzystać do jego przygotowania puszkę pomidorów. Do pomidorów dodajemy świeżą bazylię, oliwę, sól i cukier, który podbija smak pomidorów. Całość miksujemy i gotowe.
Sekretem udanej pizzy zawsze jest ciasto. Przygotowując ciasto na pizzę i zachowując odpowiednie proporcje możemy być pewni, że pizza zawsze się uda. Do 175 ml ciepłej wody dodaję pół łyżeczki miodu, tak aby drożdże miały na czym pracować. Wkruszam drożdże i odstawiam – zaczyn będzie gotowy gdy zacznie się pienić. Do miski wsypuję mąkę, dodaję oliwę, szczyptę soli i gotowy zaczyn z drożdżami.
Ciasto na pizzę powinno być luźne i dobrze wyrobione. Ciasto odstawia się do wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość, czyli na około 2 godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy mąkę krupczatkę. Ciasto na mące krupczatce lepiej się rozciąga, a pizza po upieczeniu jest zarumieniona od spodu. Ciasta nie wałkujemy, a delikatnie je rozciągamy. Ciasto smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy mozzarellą, gorgonzolą (opcjonalnie), żółtym serem. Wykładamy pomidorki koktajlowe, bazylię i posypujemy odrobiną soli. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do granic jego możliwości – u mnie jest to 250 stopni. Pizzę piekę około 10 minut.
Aby ser na pizzy był miękki i ciągnący można piec pizzę posypując połową sera, resztę dać pod koniec pieczenia.
Dobra pizza to taka która się łamie, ale nadal trzyma w ręku. Moja pizza jest chrupiąca i aromatyczna z obłędnie ciągnącym się serem. Zamiast ketchupu polecam skropić gotową pizzę odrobiną dobrej oliwy – czyli dokładnie tak jak to robią Włosi.
Lista zakupów
- mąka pszenna typ 450/550 300 g
- świeże drożdże 20 g
- oliwa 1,5 łyżki
- miód 1/2 łyżeczki
- mąka krupczatka do posypania
- puszka pomidorów 1 szt.
- bazylia
- cukier 1,5 łyżeczki
- chili 1,5 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki (w tym 1,5 łyżeczki na sos)
- mozzarella 1 kulka
- gorgonzola
- żółty ser np. gouda
- pomidory koktajlowe