Rolada z karkówki nadziewana grzybami, boczkiem i kiszoną kapustą

Rolada z karkówki nadziewana kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi grzybami idealnie będzie pasować na rodziny obiad – także świąteczny!

Zawijane potrawy mięsne należą zdecydowanie do tych najbardziej efektownych, które zachwycają wszystkich swoim smakiem. Dzięki wykorzystaniu farszu z suszonych grzybów i kiszonej kapusty będzie to także idealna propozycja na świąteczny stół!

Farsz przygotowujemy od podsmażenia boczku, cebuli, suszonych grzybów, kiszonej kapusty, marchewki. Smak podbije użycie cząbru, soli, pieprzu i majeranku. Mięso przekrajamy w pół, a następnie znowu w połowie. Aby uzyskać bardziej cienki płat mięsa można go rozbić tłuczkiem. Karkówkę należy przyprawić solą, pieprzem i musztardą, a następnie rozłożyć na niej wcześniej przygotowany farsz. Karkówkę z wierzchu solimy i smarujemy miodem. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, który związujemy sznurkiem i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni.

Podczas pieczenia wytworzy się pyszny i aromatyczny sos, który będzie świetnym uzupełnieniem naszego mięsa.

Lista zakupów

  • karkówka
  • boczek nieparzony 100 g
  • suszone grzyby garść
  • kiszona kapusta 150 g
  • cebula 2 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • musztarda 4 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • cząber do smaku
  • majeranek do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.