Rolada z karkówki nadziewana kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi grzybami idealnie będzie pasować na rodziny obiad – także świąteczny!
Zawijane potrawy mięsne należą zdecydowanie do tych najbardziej efektownych, które zachwycają wszystkich swoim smakiem. Dzięki wykorzystaniu farszu z suszonych grzybów i kiszonej kapusty będzie to także idealna propozycja na świąteczny stół!
Farsz przygotowujemy od podsmażenia boczku, cebuli, suszonych grzybów, kiszonej kapusty, marchewki. Smak podbije użycie cząbru, soli, pieprzu i majeranku. Mięso przekrajamy w pół, a następnie znowu w połowie. Aby uzyskać bardziej cienki płat mięsa można go rozbić tłuczkiem. Karkówkę należy przyprawić solą, pieprzem i musztardą, a następnie rozłożyć na niej wcześniej przygotowany farsz. Karkówkę z wierzchu solimy i smarujemy miodem. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, który związujemy sznurkiem i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni.
Podczas pieczenia wytworzy się pyszny i aromatyczny sos, który będzie świetnym uzupełnieniem naszego mięsa.
Lista zakupów
- karkówka
- boczek nieparzony 100 g
- suszone grzyby garść
- kiszona kapusta 150 g
- cebula 2 szt.
- marchewka 1 szt.
- musztarda 4 łyżki
- miód 1 łyżka
- cząber do smaku
- majeranek do smaku
- sól, pieprz do smaku